Blog

Personality Measurement / Own Personality  / Вашето възприятие за това каква личност сте, по-скоро е правилно, твърди ново изследване

Вашето възприятие за това каква личност сте, по-скоро е правилно, твърди ново изследване

Когато става въпрос да оценим самите себе си, винаги има опасност да бъдем пристрастни и да изгубим обективността си. Едва ли се очаква да бъдете толкова критични към себе си, че да описвате личността си в негативна светлина. Според последните проучвания на изследователи от университета в Toronto Scarborough всъщност ние имаме способността да се оценяваме сравнително правилно. Както се казва ние сме най-добрите съдници на самите себе си.

Изследователите извършили проучването, за да оценят точността на въпросниците за самооценката, тъй като те са най-често използваните за оценка на личността в настоящите проучвания. Широко разпространено е схващането, че хората гледат на себе си през „розови очила“, твърди д-р Брайън Конъли – доцент в университета и един от авторите на изследването. В резултат на това вярване, самооценката често се маркира като потенциално изкривена.

За да тестват това предположение, учените са анализирали над 160 съществуващи изследвания, за да установят дали участниците се виждат по начина по който и останалите ги възприемат. Оказва се, че по-голяма част от самооценката на участниците за тях самите, съвпада с тази на околните. Участниците не са били особено склонни да се само анализират по скалите на теста за „big five“ личностни черти: добросъвестност, съзнателност, невротизъм, готовност за придобиване на нов опит и ектровертност.

В голяма част оценките на хората за тях самите е в тясна връзка с оценките на околните, като тук има едно изключение: възприемането от абсолютни непознати. Според д-р Конели това се дължи на факта, че „хората са много по-критични към тези, които не познават.“ Кое ви влияе повече – когато ваш познат се държи зле с вас или пък нетърпелив човек, който чака на дълга опашка зад вас и ви досажда?

Коя е причината тогава да нямаме изкривена представа за собствената си личност? „Хората възприемат себе си в зависимост от впечатленията, които правят на околните“- обяснява д-р Конъли. Разбира се някои индивиди могат да се отклонят от представата, която създават у околните, но това си има цена и обикновено хората, около тях  бързо им показват в каква посока трябва да се коригират. По принцип реалистичната представа за теб самия е добър инструмент, за по-добро представяне в обществото.

Въпреки, че общата тенденция е хората да се оценят точно, все още има хора, които се надценяват и предпочитат да се виждат само в положителна светлина и да игнорират критиките, които получават от околните. Дали това оказва влияние в ежедневния им живот? Това е въпрос на който д-р Конъли възнамерява да отговори в по-късно изследване. Хората, които не усвояват негативната информация за себе си, може да повлияе отрицателно на техните резултати в бъдеще.  Част от процеса за изграждане на правилна представа за себе си е да притежавате критично и аналитично мислене.

HR Analytics предлага тест за критично мислене, който оценява точно тези способности: за аналитично и критично мислене. Можете да попълните теста и да видите какви са вашите способности в съотнесени към популацията в България. Ето линк към теста: https://personalitymeasurement.com/critical-thinking-test/

No Comments

Post a Comment

8 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.