Blog

Personality Measurement / Uncategorized @bg  / Използването на социални медии и телевизия – без видеоигрите – предсказва нивото на депресия и тревожност при тийнейджърите

Използването на социални медии и телевизия – без видеоигрите – предсказва нивото на депресия и тревожност при тийнейджърите

Ново изследване предоставя доказателства, че някои форми на екранно време са свързани с увеличаване на симптомите на тревожност и депресия сред подрастващите.

„Много често се говори с децата за негативните последици от употребата на алкохол, тютюнопушенето и опасния секс. Въпреки това, в днешно време подрастващите прекарват 6-7 часа пред дигитален екран, излагайки се на информация, потенциално опасна за психичното им здраве “, казва авторът на проучването Елрой Бьорс, докторантура в университета в Монреал.

„Доколкото знам, малко родители говорят с децата си за потенциалните негативни последици от времето прекарано пред екрана. Необходима е повече информираност. “

Изследователите изследвали данни от 3 659 деца, които са били изследвани годишно от 7-ми до 10-ти клас. Тийнейджърите бяха помолени да отчитат времето си, прекарано пред цифрови екрани, и да уточнят времето, прекарано в социални медии, телевизия, видео игри и компютри.

Резултатите, публикувани в The Canadian Journal of Psychiatry , установяват, че по-висока от средната честота на използване на социалните медии, гледането на телевизия и използването на компютър през четиригодишния период предсказват по-тежки симптоми на тревожност.

Друг анализ на същите данни, публикуван в JAMA Pediatrics , установява, че по-висока от средната честота на гледане на социални медии и телевизия предсказва по-тежки симптоми на депресия за четиригодишния период от време.

Констатациите подчертават „негативните последици от времето прекарано пред екрана за психичното здраве на подрастващите“, заяви Boers пред PsyPost .

„Две паралелни проучвания показват стабилен ефект от времето пред екрана и симптомите на депресия и тревожност. По този начин родителите, педиатрите и лекарите, целящи да намалят или предотвратят тревожността и депресията сред подрастващите, трябва да вземат под внимание времето пред екрана като един от факторите за появата на тревожност и депресия. “

Все още не е ясно защо някои форми на време пред екрана са свързани с тревожност и депресия, докато други форми не са.

Например,видео игрите не са били предсказател нито за депресия, нито за тревожност, което може би е така, защото играта е по-скоро социална дейност. „В сравнение с техните предшественици преди 15-20 години средният видео геймър не е социално изолиран. Доказано е, че повече от 70% от геймърите играят своите игри с приятел или физически заедно, или онлайн “, отбелязват изследователите в своето проучване.

Изследователите откриха и някои доказателства, че взаимодействието с медиите, които насърчават възходящите социални сравнения, е свързано с намаляване на самочувствието, което от своя страна беше свързано с увеличаване на депресивните симптоми.

„Най-важното предупреждение е, че съдържанието е ключово. Не проверихме съдържание на този етап. Не вярвам, че „простият“ акт на прекарване пред екрана има отрицателни последици, а това, на което подрастващите се излагат, докато са пред екраните. По този начин бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху това какъв вид съдържание предизвиква тревожност и депресия при подрастващите “, обясни Boers.

Изследванията „ Асоциация на екранно време и депресия в юношество“ и  „Временни асоциации на времето пред екрана и тревожни симптоми сред подрастващите “ са дело на авторите:  Елрой Буерс , Мохамед Х. Афзали , Никола Нютон и Патриша Конрод.

No Comments

Post a Comment

18 − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.