Blog

Personality Measurement / Uncategorized @bg  / Как се променя мозъка, ако се оплакваме всеки ден

Как се променя мозъка, ако се оплакваме всеки ден

Всички сме чували за невропластичността, но малцина си дават сметка какво реално означава това. В резюме – нашия мозък притежава свойството да се променя и с времето може да бъде моделиран по различни начини. Благодарение на развитието на неврологията и технологиите с които можем да получим изображение на мозъка, можем да твърдим, че той е способен дори на ре-инженерство. Невропластичността сама по себе си е нещо изключително положително. С този термин учените описват трайната промяна в мозъка по време на житейския му път. Можем да настроим мозъка си да мисли положително, да увеличим интелигентността си  (нашето „I.Q.“) , можем да придобием нови умения. Известни са случаи в които хората се възстановяват от мозъчно увреждане и не на последно място можем да увеличим емоционалната си интелигентност като се откажем от вредни за нас самите поведения и навици.

Всяка промяна може да тече в  две посоки – в положителна и в отрицателна. Ранните изследователи на невропластичността твърдят, че невроните, които върху определен проблем се свързват.

Д-р Майкъл Мерзених, един от най-известните  невролози в света, казва следното : „Вашият опит, поведение, мислене, навици, мисловни модели и начини за реакция към света са неотделими от начина по който невроните в мозъка ви се свързват.“

Ако положителните практики променят мозъка ни към по-добро, то отрицателните също го променят, но към по-лошо.

Хората в депресия нямат фундаментални промени в мозъка. Просто конкретната настройка на невронните вериги създават тенденция към депресия. Това е свързано с начина, по който мозъка се справя със стреса, начина по който вземаме решения и редица други неща. Всеки модел след като започне да се формира причинява многобройни малки промени в мозъка, които създават спираловидно движение надолу. Ето защо невропластичността може да бъде нож с две остриета: тя може да доведе както до положителни промени в нашето поведение, така и до отрицателни.

ХЛЕНЧЕНЕТО И ПРОМЕНИТЕ В МОЗЪКА

Нека обсъдим ефекта, който предизвика постоянното хленчене, което някои хора практикуват ежедневно и как това променя структурата на мозъка. Наясно сме, че хората които постоянно се оплакват никога не са доволни от нищо или от когото й да било.

Негативно настроените хора се оплакват постоянно. Най-лошото е, че те постоянно си търсят слушатели с които да споделят негативните си мисли и чувства. Хората, които са в обкръжението на негативни хора се стремят да проявят разбиране и в повечето случаи намират време да ги изслушат, но това по никакъв начин не помага на хленчещите, нито пък променя тяхното поведение.

МОЖЕМ УСЛОВНО ДА РАЗДЕЛИМ ХЛЕНЧЕЩИТЕ В ТРИ ГРУПИ

ХЛЕНЧЕНЕ С ЦЕЛ ЗАДОВОЛЯВАНЕ НУЖДАТА ОТ ВНИМАНИЕ

Това са хора, които имат постоянен глад за внимание и начина по който си го набавят е като се оплакват и хленчат постоянно. Хората с рационално мислене са склонни да игнорират индивидите, които им губят умствената енергия и ги карат да се фокусират върху негативни проблеми.

ХРОНИЧНО ХЛЕНЧЕЩИ

Това са хора, за които хленченето е начин на живот. Дори да не хленчат гласно, те го правят постоянно в мислите си.

Това поведение е пряко свързано с мозък, който е депресиран или в твърде тревожно състояние.

ХЛЕЧЕЩИ С НИСКА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

„E.Q.“ е съкращение на емоционалната интелигентност означава способността ни да разбираме емоциите на другите. Хората с ниска E.Q. не се интересуват от вашата гледна точка, мисли или чувства. Вие сте отдушник за тях и те ви виждат само в тази роля.

И ТАКА – МОЗЪКЪТ ЛИ Е ВИНОВЕН?

Бихме могли да отговорим положително на този въпрос. Повечето хленчещи хора не искат да се чувстват по този начин, но вредното поведение което са възприели е довело до промени в техните мисловни процеси. Промяната в мисленето е довела до промяна в убежденията, което от своя страна е стартирало нов поведенчески модел. Тук е мястото да споменем, че има и така нареченото негативно пристрастяване, тоест мозъка се пристрастява към търсене на причини за хленчене и индивида вижда всичко случващо се в неблагоприятна светлина, но не и в положителна.

Когато се фокусираме многократно върху негативното и се оплакваме постоянно ние затвърждаваме мозъчната верига, която е отговорна за пристрастяването ни към негативността. Повторението на тези емоции затвърждават тази нагласа.

НАЧИНИ ДА СПРЕМ ХЛЕЧЕНЕТО И ДА СТАРТИРАМЕ ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОМЯНА

Да сме постоянно в приповдигнато настроение и щастливи през цялото време също не е естествено. За да стартираме промяна, която да доведе до прекратяване на хленченето и оплакването е достатъчно да започнем да внимаваме за чувствата си. Когато отчетем негативни мисли да им се противопоставим и да си изградим поведение с което да ги намалим до минимум.

Медитацията, утвържденията са подходящи инструменти за справяне с негативните мисли.

Хората, които медитират изпитват повече положителни емоции от тези, които не го правят. Дори 15-20 минути на  ден медитация могат да направят огромна промяна в живота ви. Мозъкът ще увеличи капацитета си и ще сте по-устойчиви на изкушението да се оплаквате.

 

 

 

No Comments

Post a Comment

six + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.