Blog

Personality Measurement / Uncategorized @bg  / Пет грешки в комуникацията и как да ги преодолеете

Пет грешки в комуникацията и как да ги преодолеете

 

Научете се как да бъдете по-ефективни за следващата си презентация

Всички ние ненужно сме страдали от неефективни презентации и безсмислени срещи. Повечето от нас правят една и съща грешка в продължение на дълъг период от време. Чрез прилагането на техните описани по-долу можем да подобрим комуникационните си умения и да станем по-ефективни и продуктивни.

  1. Въведение

Най-ценното днес не е криптовалутата, а вниманието. Огромно количество информация ни залива всяка минута и се бори за нашето внимание. Ако знаем това, защото тогава много хора ще пропилеят възможността да грабнат веднага вниманието на слушателите и ще стартират презентацията или срещата с баналното: „Здравейте, името ми е…“ или „Днес ще говоря за…“.Това е банален и неангажиращ вниманието начин да започнем. Не само, че тук липсва оригиналност, но е и глупав, защото повечето презентатори започват по този начин. Ситуацията става още по-комична, когато говорещия стои пред слайд на който пише неговото име и темата по която ще говори.

Вместо да започнете със скучно и рутинно въведение, защо не опитате да бъдете като Джеймс Бонд и да започнете с действие. Можете да разкажете история, да зададете интригуващ въпрос или да покажете видео. Такова начало приковава вниманието на аудиторията и ги откъсва от другите идеи или устройства, които привличат в момента вниманието ми. Този подход работи също при срещите. Например – задайте един или два въпроса на които да ви отговорят и едва тогава започнете. По този начин участниците в срещата са ангажирани от самото начало.

2.Много лидери днес намаляват доверието, което останалите им гласуват, поради неудачен избор на думи. Академичният език ще намали вашата самоувереност, защото няма да е напълно ясен за всички в публиката и ще ви накара слушателите да ви гледат с неприязън. Изследванията на психолозите показват, че ние сме склонни да запомняме най-добре това, което чуваме в началото и в края, а не това, което е по средата. Това е познато като ефекта на скоростта. След като имаме това познание е логично да очакваме, че презентаторите ще отделят повече време, за начина по който приключват своите срещи или презентации. За съжаление реалността е различна. Много често ще чуете следното: „Предполагам сме превишили времето, което ни е дадено и някой се нуждае от тази конферентна зала“. По този начин можем да пропуснем много интересни възможности, които би ни предоставила тази среща. Практикувайте начина по който ще приключите срещата или презентацията си. Бъдете кратки и ясни. След като дадете знак, че сте приключили аудиторията ще насочи вниманието си към нещо друго. Един чудесен начин е да изразите благодарност: „Благодаря ви за отделеното време“ или „Оценявам вашето внимание към темата“. След което можете синтезирано да кажете това, което искате вашата аудитория да запомни, да почувства или пък да направи след презентацията ви.

  1. Преход

Сигурно сте били част от туристическа група с екскурзовод, чиято цел е била да държи вниманието ви ангажирано с това, което ви разказва. Добрите екскурзоводи никога не губят вниманието на групите си. Добрият презентатор трябва да бъде точно като тези екскурзоводи – ако загубите вниманието на аудиторията си тя вероятно ще започне да проверява телефоните си. Преминаването от една тема към друга е изключително деликатен момент и трябва да внимавате да не объркате слушателите си или пък да ги оставите да се разсеят.

Във всяка презентация или среща има няколко момента на които да обръщате внимание:

  • Преминаване от една тема към друга
  • Смяна на слайдове
  • Преминаване от презентация към „въпроси и отговори“
  • Даване на думата на друг презентатор

Успешният преход предполага, че трябва да направите конкретно обобщение и след това да преминете към следващата тема, слайд, презентатор. „След като имаме яснота по текущия проблем, сега можем да се съсредоточим към един от начините на неговото решаване“ или с въпроси „Ако този проблем е толкова съществен, как можем най-добре да го разрешим?“

  1. Подбор на правилните думи

За да спечелите доверието на аудиторията, внимателно подберете думите си. Вместо „мисля“, можете да кажете „знам“, „нещо като“ може да се замени с „един начин“. Така вашата гледна точка става по-ясна. Помислете за консултация с НЛП експерти, за да сте сигурно в избора си.

  1. Запаметяване

Всеки знае страха и притеснението, което обзема и най-добрите презентатори, когато застанат пред публика и как лесно думите, които сме подготвили могат да бъдат забравени. Много хора се опитват да запаметят предварително текста или думите, които трябва да кажат. За съжаление наизустяването увеличава риска от забравяне на думите, които сме подготвили. Много по-ефективно е да си изградите логична концепция какво ще говорите и през какви детайли ще преминете. Така можете да си направите структуриран план, който да следвате. Репетирайте презентацията според плана, който сте изградили и си позволете да бъдете гъвкави и да променяте думите, които сте подготвили предварително. Вашата идея може да бъде формулирана с различен набор от думи, важното е аудиторията да ви разбере. Гъвкавият подход ще ви помогне да преодолеете напрежението и страха, че ще забравите думите си.

 

 

 

No Comments

Post a Comment

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.