Blog

Personality Measurement / Uncategorized @bg  / Как да вземаме важни решения

Как да вземаме важни решения

Предстои ви да вземете важно решение? Не бъркайте трудността с неотложността.

Добрият живот е резултат от вземането на добри решения.

Когато се сблъскаме със ситуация в която трябва да вземем важно решени, ние обикновено търсим съвет от най-близките си хора, отлагаме решението или бързаме твърде много.

Липсват ни практики, традиции, ако искате наречете ги ритуали, които да следваме.

Всички трудни решения се основават върху претеглянето на стойността и целта. Даниел Канеман, Амос Тверски и други експерти отдавна изясниха начините по който хората, които ще вземат решения ще бъдат предубедени и измамени от предразсъдъци. Никога не може да се даде гаранция, че сте взели правилното решение.

Целта на вземането на решения не е да се намери идеалният вариант, а да се получи оптималния избор, който да ви помогне да стигнете до следващия избор.

„Понякога решенията са трудни, не защото един избор е по-добър от друг, а защото трудния избор е правилния.“ – пише Скот Йънг.

Трудност спрямо спешност

Когато сте изнервени от неотложността, големина и сложността на избора, по-вероятно е да се опитате да го отложите или пък ще избързате прекалено много с вземането на решение.

По-интелигентният подход за вземане на трудни решения е да разбиете процеса на малки, лесно управляеми стъпки, които да можете да управлявате във времето.

Преди да вземете трудно решение, съберете фактите (за и против вашето решение), дайте си време да ги обмислите, вижте какви са опциите и след това пристъпете към вземането на решение.

„В крайна сметка, ако не си дадете време, когато смятате, че трябва да направите преценка или избор, ще загубите доверието в себе си, за следващия път, когато трябва да вземете трудно решение. Ще съжалявате за решението си, дори когато това е неоправдано.“ – пише Хайди Халворсън, мотивационен психолог и автор на книгата „Никой не ме разбира и какво да направя по този въпрос“.

Не се паникьосвайте по време на криза, или когато смятате, че кариерата, животът или бизнесът са ви са заложени на карта. Запазете спокойствие и започнете да претегляте опциите си.

Независимо от това, за много хора импулсивните решения се основават на това, де се хванат за това, което искат в момента, без да мислят предварително и без да оценят потенциалните последствия или пък дългосрочното въздействие.

Консултирайте се с външен човек

Много грешки в преценката могат да се избегнат, ако просто разширите на рамката си на мислене. Най-бързият и най-ефективния начин да постигнете това е поискате мнение или съвет от някой, който мисли различно от вас.

Удивително е колко решения могат да се избегнат, ако просто поискаме мнение на човек, който мисли различно от нас.

Новата перспектива променя всичко

Впечатляващо количество емпирични изследвания подкрепят това наблюдение. Доказано е, че когато поканим външен човек, това намалява увереността на хората, които вземат решения и увереността в знанията им (Gigerenzer, Hoffrage, & Kleinbölting, 1991).

Тези, които вземат решения, могат да подобрят преценката си, като поискат мнение от аутсайдер по повод на решението, което смятат да вземат. Когато сте изправени пред труден избор, консултирайте се с приятел или колега, който в миналото е имал подобна ситуация. Техният опит вероятно ще бъде много по-ценен, отколкото всякакви проучвания по въпроса.

Прекалено многото избори са капан

Когато има твърде много възможности, това ни изтощава.

И когато имате твърде много сценарии, които да обмислите, вероятно ще отлагате вземането на решението.

Изследователят Бари Шварц, нарича това „претоварване с много възможности на избор“. Склонни сме да избягваме вземането на  важни решения, когато имаме твърде много възможности за избор.

„С увеличаването на броя на опциите се увеличават разходите във времето и усилията, за събиране на необходимата информация, за да се направи добър избор.“ – пише Шварц.

„Нивото на сигурност, което хората имат относно техния избор, намалява. И очакването, че ще съжаляват за своя избор, се увеличава ”, казва Шварц.

Когато стигнете до това ниво на стрес в процеса на вземане на решенията ние започваме да ги отлагаме, да ги обмисляме и да забавяме тяхното вземане.

Джейн Портър от Fast Company обяснява: „Като се имат предвид безкрайните възможности по кой маршрут да поемем, понякога можем да стигнем по по-конвенционалния път, просто защото това е по-лесният начин.“

Какво би могло да бъде решението? Да помислим за всички възможности, но да сведем важните до няколко и така да направим по-добър избор.

Проучване на Нюйоркския университет установява, че „ограничаването на избора на творчески материали всъщност повишава креативността“.

Използвайте техниката OODA

Известно е, че военните пилоти разчитат на процеса OODA (observe, orient, decide and act „наблюдават,ориентират се, решават и действат“), когато вземат решения.
Цикълът OODA е разработен от военния стратег и полковник от военновъздушните сили на САЩ Джон Бойд. Бойд прилага концепцията за процеса на бойни операции, често на оперативно ниво по време на военни кампании.
Няма нужда от бързане.
Всяка стъпка се изчислява въз основа на внимателно наблюдение.
Цикълът OODA се превърна във важна концепция и в съдебната практика, в бизнеса, в правоприлагането и военната стратегия.
Помислете за един пилот-изтребител, който може да се обърка при сваляне на самолета на врага.
Повечето от нас, когато са под огромен натиск, действат бързо, за да покажат, че правят нещо и контролират ситуацията. Но е важно да се спрем и да помислим.

Вземането на решение изисква повече от това да изглеждаме решителни. Понякога бездействието може да се окаже по-важно от действието.
При всеки процес на вземане на решения победител не е този, който реагира най-бързо, а този, който решава как да действа най-ефективно.

Мислете напред в години, а не в дни

Използвайте правилото 10/10/10.
Всяко решение оказва влияние върху следващото решение.
Уорън Бъфет, Чарли Мангер и много други известни фигури се кълнат в стратегията за 10/10/10.
Задайте си следните три въпроса:
1. Как ще се чувствам за това след 10 минути?
2. Как ще се чувствам за това след 10 месеца?
3. Как ще се чувствам след 10 години?
Повечето от нас са обучени да реагират възможно най-бързо в много ситуации, но е жизненоважно да се вземат предвид дългосрочните последици от вашите решения.
Милтън Фридман веднъж каза: „Най-добрата мярка за качествено мислене е вашата способност да предскажете последиците от вашите идеи и последващи действия“.

Доверете се на мозъка си

В света на бизнеса ще чуете много разговори за интуицията, „доверете се на пеперудите в стомаха си.“

Професор Уилям Дугган (William Duggan) вярва, че има три различни вида интуиция:
Обикновената интуиция е само чувство, инстинкт. Експертната интуиция е бързо преценка, когато незабавно разпознаете нещо познато, начина, по който тенис професионалист знае къде ще върви топката от дъгата и скоростта на ракета на противника. Стратегическата интуиция е ясна мисъл. Този проблясък на прозрение, който имахте снощи, може да реши проблем, който е бил в съзнанието ви от месеци. Експертната интуиция винаги е бърза и работи само в познати ситуации. Стратегическата интуиция винаги е бавна и работи за нови ситуации, когато се нуждаете от най-добрите си идеи. Тази разлика е от решаващо значение, защото експертната интуиция може да бъде враг на стратегическата интуиция.
Научете се да се доверявате на вашата експертна интуиция (въз основа на опита), когато правите избор за познати проблеми.

Изграждане на система за вземане на решения
„Ние не винаги имаме контрол върху резултатите, но имаме контрол над процеса“, казва Ейми Саммървил, професор по психология в университета в Маями.
Понякога не разполагате с лукса от достатъчно време, за да обмислите подробно различните сценарии и опции.
Това, от което се нуждаете в подобна ситуация, е солиден модел за вземане на решения.
Медиците, боксьори, футболистите и пожарникарите мислят за части от секундата.
В най-напрегнатия момент, нямате време за отклоняващи мисли. Напрежението ви кара да се съсредоточите върху това, което трябва да се направи сега.
Ето два начина, за вземане на решения в такива ситуации:
1. Научете се да разпознавате подобни ситуации

Повечето от онова, с което се сблъскваме всеки ден, е подобно на други сценарии, които вече сме преживели. След като знаем това е възможно  бързо да се начертае набор от предишни преживявания и какви резултати сме получили.

Използвайте тези, които ще ви помогнат да достигнете до най-приемливото решение… бързо.

С течение на времето, докато продължавате да вземате решения, скоростта и качеството ви ще се подобрят.

  1. Използвайте правилото за 2 минути

За повечето решения е много по-добре да изберете опция или просто да продължите, или да ползвате правилото на двете минути.

Сложете си таймер, който да ви помогне да се съсредоточите върху решението и не се разсейвайте.

Ако имате две минути, за да вземете решение, какво ще изберете?

Не е задължително дори да са две минути, просто трябва да е кратък период от време и трябва да се принудите да изберете решение до момента, в който изтече.

Използвайте този подход, ако ви се налага да вземате малки решения бързо (къде да се нахраним, кой филм да гледаме, какво да приготвим за вечеря и т.н.).

С налагане на ограничения във времето, ще трябва да стигнете до същността на въпроса по-бързо и да съберете бързо и минусите и плюсовете и да сте наясно, какво да правите.

В резюме

Единственият начин да постигнете по-добро вземане на решения е да практикувате вземането на решения всеки ден.

Научете се да контролирате изборите си и последствията, които те генерират. Това е единственият начин да управлявате ефективно живота си.

Ако започнете да правите това ежедневно, можете да се чувствате по-уверени в своите действия и умения за вземане на решения.

Ще отнеме време и практикуване, но щом веднъж усвоите тези техники, ще вземате информирано решение във всяка ситуация лесно и с висока степен на ефективност.

 

 

 

 

No Comments

Post a Comment

seven + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.