Blog

Personality Measurement / Uncategorized @bg  / Стратегии за поддържане на мотивацията на служителите

Стратегии за поддържане на мотивацията на служителите

 

Всички ние можем да разпознаем високо мотивирани и ангажирани служители лесно. Те са по-продуктивни, трудно нещо може да ги спре и дори да срещнат трудности, продължават.   Но защо се получава така?

Лесният отговор би бил: защото те искат така. Работата ги вдъхновява, вярват в организацията към която принадлежат, чувстват се свързани с това, което искат да постигнат.

Представете си, че работите в среда, в която всеки се е чувства мотивиран и обича това, което прави всеки ден. Почти звучи прекалено добре, за да е истина, но съществуват високоефективни компании: организации като Google, Atlassian и Microsoft, които ни показват, че това може да стане реалност. Тези компании имат нещо общо: мениджърите в тези компании постоянно мотивират и вдъхновяват служителите.

В случай, че вие сте на лидерска позиция, какво точно правите, за да създадете среда, в която хората се чувстват ангажирани и мотивирани? Ето няколко стратегии, които да ви помогнат да се увеличи ангажираността и вдъхновението на служителите.

 1. Поставете цели, които създават смисъл

Когато целите са ясно определени, това помага на служителите да видят ясно смисъла в ежедневните си дейности. За по-добра мотивация е добре:

 • Ясно да дефинирате какво се очаква от тях
 • Помогнете им да визуализират как изглежда успеха на тяхната позиция
 • Обяснете им какво значение за бизнеса има техния принос

Особено важно е да се създаде връзката между целите на вашите служители и целите на организацията . Например, ако мисията на вашата организация е „Страхотно обслужване на клиентите“, как се отразява това на служител, който работи във финансовия отдел?

От ключово значение е да признаете, че всеки служител има различни източни на мотивация, но е важно те да се обединят и да се свържат с целта на самата организация. Различни проучвания показват, че хората са по-мотивирани, когато вярват, че тяхната дейност има смисъл.

Тези, които се гордеят с работата си имат желание да работят извънредно, за да свършат работата.

 1. Отбелязвайте големите и малките победи

Не е нужно само големите постижения да се празнуват. Малките мини-победи са по-важни към постигането на целта и мотивира повече служителите.

Освен годишни или тримесечни цели, поставете цели за проследяване на постиженията  на хората на седмична или месечна база. Нека не бъдат въз основа на ефективността или фокусирани върху KPI. Те могат да бъдат социални или културни, или да се фокусират върху личностното развитие – например, поставяне на цел за справяне с предизвикателни ситуации.

Празнуването на важните моменти също е свързано с разбирането на предизвикателствата, пред които са изправени хората. Когато мини-задача не е изпълнена, използвайте възможността да видите какво блокира напредъка на вашия екип, как тя може да бъде преодоляна и дали крайната цел трябва не трябва да бъде предефинарана.

 1. Осигурете смислена обратна връзка

Похвала е винаги добре дошла, но става много по-значима, когато е свързана с конкретни примери. „Чудесна презентация, добре свършена работа“ е приятна обратна връзка, която можете да получите, но „Тази презентация, заедно със страхотното обяснение за това как нашата клиентска база ще ни помогне да подобрим лоялността на клиентите“, посочва точно как някой допринася за успеха на компанията. Предоставянето на конкретна и целенасочена информация показва на екипа ви, че обръщате внимание на детайлите в тяхната работа.

Същото важи и за предоставяне на конструктивна обратна връзка относно областите на подобрение: давайте обратна връзка, която е лична и лесно разбираема. Използвайте златното правило 5:1 – ако дадете пет положителни обратни връзки и една отрицателна, хората няма да се чувстват претоварени с критика.

Целта е да помогнем на хората да се развиват, така че осигуряването на постоянна и навременна обратна връзка е от решаващо значение.

 1. Увеличете възможностите за решаване на проблеми

Създайте пространство, в което хората да решават собствените си проблеми. Можете да осигурите подкрепа и насоки, но е важно да позволите на служителите да предложат свои собствени идеи и решения. По този начин те ще придобият по-голяма увереност във възможностите си.От 560 анкетирани служители в доклада на   Deloitte’s Talent 2020 report за мотивите за търсене на нова работа е убеждението, че сегашната не използва добре техния потенциал и способности. Създайте среда в която се насърчават решаването на проблеми и усвояването на нови умения:

 • Изслушвайте идеите на хората от екипа
 • Оценявайте техните уникални умения
 • Подкрепете ги в усвояването на нови умения
 • Позволете им да поемат отговорност за работата си
 • Създайте среда в която провала се очертава като възможност за учене
 1. Спазвайте обещанията

Поддържайте служителите си мотивирани, като създадете атмосфера на доверие и последователност, която се поддържа отгоре надолу.Бъдете внимателни по отношение на обещанията, които правите: те могат да имат пряко въздействие върху ангажираността на служителите, защото като мениджър Вие представлявате организацията . Често служителите не правят разлика между обещанията на мениджъра и тези, направени от компанията, което означава, че загубата на доверие в мениджъра може да означава загуба на доверие в цялата организация.

Психологическият договор: това е неписаният – но не по-малко реален – набор от очаквания за трудовото правоотношение. Този имплицитен договор съществува като двупосочен обмен: в замяна на упорита работа служителят получава промоции, възможности за обучение, пътувания за конференции или възможност да участва в интересния проект. Ако упоритата работа на служителя е изпълнена без обещаната награда, страда не само мотивацията. Това може да доведе и до чувство на неприязън и предателство, което неизбежно води до увеличаване на текучеството на служителите.

 1. Експериментирайте и учете

Няма магическа, универсална формула за поддържане на мотивацията на служителите. Поддържането на мотивация у хората е постоянна задача, изпълнена с възможности да експериментирате и да научите какво работи (и какво не работи) за вашия екип. Това са само няколко подхода, които трябва да имате предвид, когато търсите по-добри начини да поддържате служителите си щастливи, ангажирани и енергични.

 

 

 

No Comments

Post a Comment

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.